Pojdi na glavno vsebino

Hiša ali parcela ... ali pa oboje?

Hiša ali parcela ... ali pa oboje?

In kaj sedaj? Ali naj kupim hišo ali parcelo? Kaj dobim za svoj denar?

Odločitev "Sedaj pa gremo na svoje!" ni lahka. Preden ste prišli do nje je minilo kar nekaj časa, verjetno so minila leta debat in ugibanj, nekako pa se zavedate da vas prave odločitve šele čakajo. 

Odločili ste se torej za hišo z vrtom. Na spletnih portalih si oglej ujete hiše, primerjate z ponudbo pri nepremičninskih agencijah in ugotovite, da vse stane cel kup denarja. Potem pa naletite nekje na hišo, ki se prodaja za 89.000 evrov, grajena je leta 1932 na 1.500m2 velikem zemljišču, vse skupaj pa leži 5 vasi oddaljeno od avtocestnega priključka. Slovenija ima to posebnost, da vsak vse na povprek prodaja, saj hišo oglašuje neki zasebni ponudnik in še dve nepremičninski agenciji, ena za malo več podrobnostmi druga z malo manj. Z zasebnim ponudnikom se domenite za ogled, v kleti vidite plesen na stenah (hiše tistega letnika niso poznale hidroizolacije), kopalnico bi bilo potrebno obnoviti, streho in okna tudi, centralna kurjava bi za silo delovala (v bistvu bi bilo edino smotrno jo podreti in sezidati novo), potrebujete izolacijo, priključitev na kanalizacijo in še cel kup drugih stvari. Za nekolikšno spodobno življenje vas bi taka hiša stala na koncu okoli 170.000 evrov, kolikor bi marsikaj v njej naredili sami. Kdaj pa imate za to čas - vsak dan pred službo - vsak dan po službi - sobote nedelje in praznike…. No ja,  slab občutek ostaja.

Gledate tudi zazidljive parcele in naletite na oglas, kjer piše 600m2 po ceni 250 evrov na kvadratni meter in izračunate, da bi za tako parcelo odšteli 150.000 evrov. Izdelava dokumentacije in izdaja gradbenega dovoljenja, bi vas skupaj s komunalnim prispevkom stalo trideset tisoč, montažna hiša stodvajset tisoč in dvajset tisoč še ureditev zunanjosti. Tako hišo bi teoretično postavili za 170.000 evrov, v zakup pa vzamete da morate položiti pod, vgraditi notranja vrata, prebeliti… okej - ponovno po službi - za vikende…. uf še vedno čuden občutek malo manj čuden ker bo hiša okej, malo bolj čuden ker se potrebujete zapufati do onemoglosti. 

Če potegnete črto pod ponudbo nepremičnin na spletu, ugotovite predvsem eno stvar. Hiše so precenjene. Prodajalci imajo cel kup argumentov in opravičujejo visoke cene, vendar konec koncev je kupec tisti, ki bo kredit banki odplačeval sledečih 20 do 30 let – a za kaj že? Za staro bajto ali za novo hišo?

Svetujemo vam, da še naprej pozorno spremljate možnosti, določite si kakšen je maksimalni znesek katerega ste pripravljeni financirati, sem ter tja obrnite telefone parih zaupanja vrednih nepremičninskih agencij in povejte agentom kaj Iščete, povejte jim tudi, da ste jim pripravljeni dati določeno nagrado, če vam uspe jo najti nepremičnino, ki je v okviru vaših finančnih pričakovanj. 

Slika - Cindy Bonfini - Unsplash

Povejte naprej:

n

Oznake: Hiša ali parcela ... ali pa ob

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...