Pojdi na glavno vsebino

Hiša ali parcela ... ali pa oboje?

Hiša ali parcela ... ali pa oboje?

In kaj sedaj? Ali naj kupim hišo ali parcelo? Kaj dobim za svoj denar?

Odločitev "Sedaj pa gremo na svoje!" ni lahka. Preden ste prišli do nje je minilo kar nekaj časa, minila so leta. V retrospektivi se vam danes vse zdi smešno, saj ste se morali odločiti le "v svoji glavi". Zavedate pa se, da vas prave odločitve šele čakajo. 

Nekako ste se odločili, da želite živeti v hiši z vrtom. Gledate hiše na spletnih portalih, pri nepremičninskih agencijah in ugotovite, da vse stane cel kup denarja. Potem pa naletite nekje na hišo, ki se prodaja za 89.000 evrov, grajena je leta 1932 na 1.500m2 velikem zemljišču, vse skupaj pa leži 5 vasi oddaljeno od avtocestnega priključka. Slovenija ima to posebnost, da vsak vse na povprek prodaja, saj hišo oglašuje neki zasebni ponudnik in še dve nepremičninski agenciji. Z zasebnim ponudnikom se domenite za ogled, v kleti vidite plesen na stenah (hiše tistega letnika niso poznale hidroizolacije), kopalnico bi bilo potrebno obnoviti, streho in okna tudi, centralna kurjava bi za silo delovala (v bistvu pa potrebujete novo), potrebujete izolacijo, priključitev na kanalizacijo in še cel kup drugih stvari. Za nekolikšno spodobno življenje vas bi taka hiša stala okoli 170.000 evrov, kolikor bi marsikaj v njej naredili sami.

Gledate tudi zazidljive parcele in naletite na oglas, kjer piše 600m2 po ceni 45 evrov na kvadratni meter in izračunate, da bi za tako parcelo odšteli 33.885 evrov. Izdelava dokumentacije in izdaja gradbenega dovoljenja, bi vas skupaj s komunalnim prispevkom stalo petnajst tisoč, montažna hiša sedemdeset tisoč in dvajset tisoč še ureditev zunanjosti. Tako hišo bi teoretično postavili za 140.000 evrov.

Če potegnete črto pod ponudbo nepremičnin na spletu, ugotovite predvsem eno stvar. Hiše so precenjene. Prodajalci imajo cel kup argumentov in opravičujejo visoke cene, vendar konec koncev je kupec tisti, ki bo kredit banki odplačeval sledečih 20 do 30 let – a za kaj že? Za staro hišo ali za novo?

Podjetje Immorescue (v bistvu) ni posrednik. Zastopamo samo našega naročnika in mu z zdravo pametjo in svojim znanjem svetujemo kaj se izplača in kaj se ne. Dobro poznamo trg nepremičnin in vam tako prihranimo marsikateri evro, pogledamo pa v drobovje vsakega nakupa ali prodaje.

(Navedene cene so hipotetične in nepopolne, saj niso vezane na določeno lokacijo, plakativno ponazarjajo le opisani primer)

Slika - Cindy Bonfini - Unsplash

Povejte naprej:

n

Oznake: Hiša ali parcela ... ali pa ob

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...