Pojdi na glavno vsebino

Kateri stroški me čakajo pri nakupu ali prodaji stanovanja?

Kateri stroški me čakajo pri nakupu ali prodaji stanovanja?

Koliko me bo stal nakup ali prodaja? Ali potrebujem nepremičninskega agenta? Ali bi mi agent tudi znal svetovati, namesto da bi mi posredoval pri prodaji? Na dodatne stroške lahko vplivamo – pa se to splača, če se odločimo, da bomo sami prodajali ali kupovali stanovanje?

Kupovanje stanovanja ni vsakdanja stvar. Stanovanje stane cel kup težko prisluženega denarja, poleg tega pa ob nakupu nastanejo še dodatni administrativni in davčni stroški, ki jih je dobro poznati.

Stroški, ki vas v vsakem primeru čakajo so:

Strošek sestave kupoprodajne pogodbe. Sestavi jo lahko notar, odvetnik, nepremičninska agencija ali pa sam prodajalec. Pomembno je, da vsebuje vse elemente za prenos lastninske pravice in zemljiškoknjižno dovolilo;
Strošek overitve podpisov;
Davek na prenos nepremičnine (DPN);
Strošek vpisa v zemljiško knjigo.

Stroški, ki Vas morda čakajo pa so:

Če stanovanje prodate za višjo ceno kot ste jo kupili boste plačali davek na kapitalski dobiček. Ta davek pada v 5 letnih intervalih. Prvih 5 let po nakupu znaša 20%, nato se vsakih naslednjih 5 let zniža za 5%. Davka so oproščeni tisti, ki so stanovanje kupili pred 1. januarjem 2002 ali pa so imeli v stanovanju stalno prebivališče vsaj zadnja 3 leta pred prodajo.Furs tu žel ne dopušča pogajanj.

V primeru, da se zaradi pravne varnosti odločite za kupoprodajo preko notarja vas, namesto stroška sestave kupoprodajne pogodbe, ta strošek nastane pri notarju v skladu z notarsko tarifo.

Če Vam pri posredovanju pomaga nepremičninski agent in ta za Vas najde prodajalca ali kupca, morate računati še na stroške posredniške provizije in DDV, kar je določeno v pogodbi z posrednikom, ki jo predhodno sklenete. Ta strošek znaša v Sloveniji največ 4 % vrednosti stanovanja. O višini plačila ali drugačnemu plačilu za posrednikovo delo se z posrednikom vedno lahko pogajate. 4% so le zakonski maksimum.

Če za nakup stanovanja potrebujete kredit svoje banke, Vas bremenijo še stroški odobritve kredita in strošek sestave hipotekarne pogodbe, kar pa se od banke do banke razlikuje. Banke ponavadi zahtevajo cenitev stanovanja, kar je lahko dodaten strošek. Navadno je strošek odobritve kredita, višina obresti in vse okoli banke prav tako stvar dogovora. Malo klasičnega barantanja pa vam tu lahko prihrani ponovno cel kup denarja.

Če ste stanovanje podedovali, pa lahko računate na morebitni davek na dediščine in darila, kar pa je odvisno od Vašega dednega reda v odnosu do predhodnega lastnika stanovanja.

Odločitev za investiranje v stanovanje je dolgoročne narave. Stanovanje predstavlja vredno dobrino, ki Vaši družini in družinskemu življenju zagotavlja veliko varnosti. Premišljen nakup daje varnost, nepremišljen pa lahko povzroča nočne more. Odločitev, kaj se bo dogajalo, je pa Vaša.

Naše babice so nekoč rekle »Beseda ni konj«. To velja še danes, saj dober nasvet mnogo več prinese kot pa Vas stane. Po tej logiki bo vaš največji strošek to, da nas niste poklicali in povprašali za nasvet. A lahko vas obenem tudi potolažimo, saj verjetno ne boste niti vedeli, da ste odšteli denar za nekaj (morda) nepotrebnega. 

Povejte naprej:

n

Oznake: nepremičnina nakup stanovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...