Pojdi na glavno vsebino

Kateri stroški me čakajo pri nakupu ali prodaji stanovanja?

Kateri stroški me čakajo pri nakupu ali prodaji stanovanja?

Koliko me bo stal nakup ali prodaja? Ali potrebujem nepremičninskega agenta? Ali bi mi agent le svetovati, saj klasičnega posredovanja ne potrebujem? Na dodatne stroške lahko vplivamo – pa se to splača, če se odločimo, da bomo sami prodajali ali kupovali stanovanje?

Kupovanje stanovanja ni vsakdanja stvar. Stanovanje stane cel kup težko prisluženega denarja, poleg tega pa ob nakupu nastanejo še dodatni administrativni in davčni stroški, ki jih je dobro poznati.

Stroški, ki vas v vsakem primeru čakajo so:

Strošek sestave kupoprodajne pogodbe. Sestavi jo lahko notar, odvetnik, nepremičninska agencija ali pa sam prodajalec. Pomembno je, da vsebuje vse elemente za prenos lastninske pravice in zemljiškoknjižno dovolilo;
Strošek overitve podpisov;
Davek na promet nepremičnin 2 % od prometa nepremičnin;
Strošek vpisa v zemljiško knjigo.
Kolikor si takšno pogodbo sestavljate sami, oziroma kolikor jo sestavlja nasprotna stran, se vam izplača prositi strokovnjaka, da takšno pogodbo pregleda in dopolni, tista eno ura pa je zares dobro investiran denar.

Stroški, ki Vas morda čakajo pa so:

Če stanovanje prodate za višjo ceno kot ste jo kupili boste plačali davek na kapitalski dobiček. Davčna osnova za odmero dohodnine od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi. Stopnja davka, določena v višini 27,5 %, se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva nepremičnine zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 20 %, po desetih letih 15 %, po petnajstih letih 10 %), po 20 letih imetništva nepremičnine pa se tega davka ne plača. Davčna osnova se zniža za normirane stroške, za plačan davek na promet nepremičnin ali davek na dediščine in darila ter za dejanske stroške, ki jih je zavezanec imel zaradi vlaganja v obnovo nepremičnine.

V primeru, da se zaradi pravne varnosti odločite za kupoprodajo preko notarja vas, namesto stroška sestave kupoprodajne pogodbe, ta strošek nastane pri notarju v skladu z notarsko tarifo.

Če Vam pri posredovanju pomaga nepremičninski agent in ta za Vas najde prodajalca ali kupca, morate računati še na stroške posredniške provizije in DDV, kar je določeno v pogodbi z posrednikom, ki jo predhodno sklenete. Ta strošek znaša v Sloveniji največ 4 % vrednosti stanovanja. O višini plačila ali drugačnemu plačilu za posrednikovo delo se z posrednikom vedno lahko pogajate. 4% (plus DDV) je le zakonski maksimum.

Če za nakup stanovanja potrebujete kredit svoje banke, Vas bremenijo še stroški odobritve kredita in strošek sestave hipotekarne pogodbe, kar pa se od banke do banke razlikuje. Banke ponavadi zahtevajo cenitev stanovanja, kar je lahko dodaten strošek. Navadno je strošek odobritve kredita, višina obresti in vse okoli banke prav tako stvar dogovora. Malo klasičnega barantanja pa vam tu lahko prihrani ponovno cel kup denarja.

Če ste stanovanje podedovali, pa lahko računate na morebitni davek na dediščine in darila, kar pa je odvisno od Vašega dednega reda v odnosu do predhodnega lastnika stanovanja.

Odločitev za investiranje v stanovanje je dolgoročne narave. Stanovanje predstavlja vredno dobrino, ki Vaši družini in družinskemu življenju zagotavlja veliko varnosti. Premišljen nakup daje varnost, nepremišljen pa lahko povzroča nočne more. Odločitev, kaj se bo dogajalo, je pa Vaša.

Povejte naprej:

n

Oznake: nepremičnina nakup stanovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...