Pojdi na glavno vsebino

Posrednik ali zastopnik? Prednosti in slabosti!

Posrednik ali zastopnik? Prednosti in slabosti!

Če že razmišljate o pomoči strokovnjaka, potem velja razmisliti o najemu nepremičninskega posrednika, nepremičninskega zastopnika, odvetnika ali pa notarja. Vsi se ukvarjajo z podobnimi posli a so med njimi velike razlike – njihov učinek je pa odvisen od cilja, ki ga kot kupec, prodajalec, najemoiskalec ali najemodajalec želite doseči. Dovolite, da Vam predstavimo nekaj argumentov za in proti.

Vsi morajo svetovati svojim naročnikom s skrbnostjo dobrega strokovnjaka, kar je v Sloveniji najvišja raven skrbnosti.

Nepremičninski posrednik je klasičen nepremičninski strokovnjak, ki zastopa interese svojega naročnika in tudi interese tretje strani, ki jo z naročnikom spravi v stik namenom, da bi se pogajala o nepremičnini in sklenila pogodbo. Posrednik je plačan s provizijo, ki predstavlja nagrado za sklenjeno kupoprodajno pogodbo.

Nepremičninski zastopnik je nepremičninski strokovnjak, ki zastopa izključno interese svojega naročnika na podlagi in v obsegu pisnega pooblastila. Zastopnik ob pričetku pogajanj jasno pove, da deluje kot zastopnik. Plačan je lahko s provizijo ali pa na osnovi urne postavke, kar je odvisno od dogovora z naročnikom.

Odvetnik je, podobno kot zastopnik strokovnjak, ki zastopa izključno interese svojega naročnika na podlagi in v obsegu pisnega pooblastila. Odvetnik je plačan v skladu z dogovorom na osnovi urne postavke oziroma v skladu z odvetniško tarifo.

Notar je oseba imenovana s strani države, ki opravlja javno pravno službo kot svoboden poklic. Notarji so strokovno usposobljeni za sestavljanje javnih in zasebnih listin, zagotavljanje pravne varnosti pri različnih pravnih poslih, nepristransko in objektivno pravno svetovanje za vse udeležence konkretnega pravnega posla. Notar je plačan v skladu z notarsko tarifo.

Izbira ustreznega strokovnjaka je odvisna od tega, kaj želite doseči kot naročnik. Če želite čim prej kupiti ali prodati nepremičnino bo posrednik pravi partner. Če želite iztržiti kar največ in se že pogajate je zastopnik prava izbira. Če želite svoje pravne interese kar najbolj zavarovati Vam bo odvetnik dobro služil. Če pa se posla lotevate sami Vam vsekakor priporočamo pomoč notarja, saj ta nepristransko zagotavlja pravno varnost ne glede na osebne interese pogodbenih partnerjev. V praksi pa se skoraj vedno srečujemo s takšno ali drugačno kombinacijo skoraj vseh naštetih strokovnjakov.

Povejte naprej:

n

Oznake: posrednik zastopnik

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...