Pojdi na glavno vsebino

Pred nakupom preverite tržne cene!

Pred nakupom preverite tržne cene!

Velik vrt, odlična lokacija, novo izolirana streha - hiša je idealna. Ali ni cena previsoka? Dejanska vrednost nepremičnine na prvi mah morda ni kar tako očitna. Pred podpisom kupoprodajne pogodbe je smiselno, da se potencialni kupci pozanimajo o realni tržni vrednosti hiše.

Kdor je končno našel hišo svojih sanj jo bo želel hitro spraviti na varno – hitro kupiti. Posledice vpliva na financiranje so vsekakor dolgoročne, sploh če za hišo plačate več kot je dejansko vredna. Večinoma je potreben večji kredit, višja je tudi mesečna obremenitev in pogosto višji znesek posojila spremlja slabša obrestna stopnja.

Koliko pa je hiša dejansko vredna? Stroka na to poda odgovor, da toliko kolikor je potencialni kupec pripravljen plačati in prodajalec pripravljen prodati. Temu pravimo tržna vrednost. Prodajalci svoje želene cene objavijo v oglasih, ki jih najdete na raznih spletnih portalih. Te cene pa predstavljajo želje prodajalcev, ki ponavadi ne sovpadajo z realnimi cenami na trgu. Razlogi za to so različni. Nekateri prodajalci so čustveno navezani na nepremičnino, drugi imajo izrazito veliko samozavesti, tretjim je nepremičnina sicer odveč, a jih denar ne stiska in nimajo nujne potrebe po prodaji. Potencialnemu kupcu se vsekakor splača vprašati, kaj je razlog za prodajo. Beseda ni konj!

Geodetska uprava v Sloveniji vodi evidenco trga nepremičnin (skrajšano ETN), iz te pa je moč razbrati, katere cene so se na trgu dejansko dosegle. V ETN lahko iščete po kategorijah, kot na primer samo za stanovanjsko hišo, zazidljivo zemljišče, garažo itd. Dobite pa realne tržne cene, ki so bile v zadnjem obdobju (lahko si nastavite obdobje, ki vas zanima) realizirane v kupoprodajnih pogodbah na izbranem področju.

Tako opremljeni se lahko mirno podate na pogajanja o ceni in ostalih parametrih kupčije. Če boste za hišo plačali več boste to vsaj vedeli.

Povejte naprej:

n

Oznake: nakup cena

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...